Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

allrisk

16. 11. 2009 10:28
Stat problem nevyvolal a clanek se myli

Dobry den,

myslim, ze se velmi mylite. Domnivat se, ze vysokou skolu zvladne vystudovat pouze 15 % lidi zni mozna na prvni pohled logicky, ale jedna se o naprosty, ale naprosty omyl a demagogii. Podivejte se do Skandinavie (coz je zvlast kontrastujici pripad) a vsech ostatnich zapadnich zemi, kde procento vysokoskolaku je velmi vysoke. A sam jiste vite, ze kvalita skolstvi je tam nepomerne na vyssi urovni.

IQ neni az takovy determinujici faktor na zvladnuti studia (prumerne IQ bohate staci, kdyz clovek nechce studovat matfyz). Inteligence mam mnoho dimenzi a hlavne, se vyvyji a rozviji. Kdyz clovek dostane to spravne vzdelani a  vedeni a bude se maximalne snazit, muze udelat obrovske pokroky...

Chyba neni v poctu studentu, ale pouze a jenom v systemu, mentalite atd.

0 0
možnosti
L

Levandule

16. 11. 2009 12:00
Re: Stat problem nevyvolal a clanek se myli

Myslím, že se mýlíte vy. Vysokou školu dokáže vystudovat klidně i 100% populace, když se vhodně nastaví kritéria. Autor jen uvádí do souvislosti kvalitu a výběr. Dle mého to v podstatě trefil. Samo, že v každém systému dojde k výjimkám, že schopný sítem neprojde a neschopný ano, ale autorovi jde o jakési statistické vyhodnocení.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

16. 11. 2009 10:10
Jak napsali někteří dole - problém vyvolal stát

Resp. pořád se v nějakých studiích píše o tom, že v rámci OECD máme příliš nízké % VŠ vzdělaných lidí. Tomu podlehla před 10-12 lety tehdejší politická reprezentace (Zeman nezastavil boom počtu VŠ z let 1992-1996) a nechala VŠ, aby vysokoškoláky produkovala extenzivně - na množství. Kvalita nikoho nezajímala, případně byl dotyčný umlčen nebo prostě utekl do zahraničí. MŠMT celý ten proces tehdy ještě akcelerovalo přidělováním "peněz na hlavu" (tuším kolem 50.000 na hlavu a školní rok), nikoliv požadováním výsledků (úspěšnost absolventů, výzkum, mez. uznání) a až poté přidělováním prostředků. Dobré školy si finančně pohoršily, špatné polepšily. Hlavně, že Buzková se mohla šklebit do kamer.

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 11. 2009 23:35
aneb za všechno můžou všichni a nikdo

Coř je přesně ten přístup, takže oni to tahkhle dělají skoro všichni, je to obecný jev, může za to doba ble ble.V Plzni se uklidí pár papalášů z viditelné funkce, pár novejm školám se (třeba i z konkurenčních důvodů) nevydá akreditační osvědčení, a jede se dál.Takhle jste to chtěli???

Místo toho, aby se řeklo, na školách se podvádí, profesoři (nebo vedoucí pracovníci fakult) prodávají diplomy. Takže akreditační komise udělá kontrolu na všech VŠ, udělá si seznam lidí, co studovali za kratší čas (a hlavně u jakých profesorů, a kdo jim vydával diplomy). a začne se vyhazovat.To už nezní tak nadšeně, co?? Nebo jen čekat, se strachem, na koho dalšího to novináři bonznou?

Výrok  že jen určité procento lidí udělá VŠ, se rozplynulo s bakalářským stupněm. Něco  víc než střední, něco míň než normální vejška. Včetně požadavků, které tím pádem může zvládnout víc lidí. Díky tomu musí ti praví  vysokoškoláci študovat o rok déle. Že by úspěch našeho školství???

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

16. 11. 2009 10:15
Re: aneb za všechno můžou všichni a nikdo

Autor má hodně pravdy s tvrzením o vině akreditační komise. Víte, jak VŠ sháněly v 90-tých letech akreditace? Na akreditaci bylo potřeba mít minimální počet lidí s vyššími akademickými tituly - profesor, kandidát věd, atp. Fakulty tyto lidi prostě sháněly ber kde ber - důchodci, přespolní (na fakultě byli 2 dny v týdnu), vš tituly ze zahraničí. Tady nastupuje akreditační komise a její vina - prostě těmto šolám dala akreditaci ač neměly kvalifikovaný personál.

0 0
možnosti
MC

sualk

15. 11. 2009 18:26
Souhlas.

Nechápu proč jedna fakulta má pouze jeden pokus na každou zkoušku, jak tomu je např.na VŠE v Praze na národohospodářské fakultě a jiných máte, až tři pokusy než-li ztratíte kredity. Myslím si, že přísnost zde je na místě a neobstojí žádné stresové zátěže, jak praví mnozí politici. Však je vidět, jak dnes politikům na nejvyšších státních postech nějaký stres nepociťují, protože zodpovědnost je k tomu nenutí.

0 0
možnosti

vodní želva

15. 11. 2009 17:00
Některým věcem je třeba předcházet na úrovni státu.

To je omyl, který autorovi unikl. On totiž je stát hlavním viníkem udělování bakalářských titulů. Když někdo dělá ve státním sektoru třeba 15 let a svou práci opravdu zvládá (vím, že mi někdo napíše, že zaměstananec státu je vždy tupcem, který by se jinak neuživil) a najednou vznikne nový zákon, který říká, že na svou pozici ten člověk potřebuje minimálně bakalářské vzdělání. Co asi má udělat ten člověk, který chce ve své práci pokračovat. Udělá to, že vystuduje nějaký bakalářský obor. On to nedělá z důvodu, aby se něco nového dozvěděl, on to dělá z důvodu, že chce pokračovat v práci, kterou jinak s přehledem zvládá. A takových lidí jsou tisíce.  

0 0
možnosti

lachtan

15. 11. 2009 17:02
Re: Některým věcem je třeba předcházet na úrovni státu.

Ale neunikl, když si přečtete článek pozorně, zjistíte, že i Vámi uváděnou věc obsahuje....

0 0
možnosti
JU

jenicek25

15. 11. 2009 16:55
Vzdelani

Kauza plzenske pravnicke fakulty je pouze dusledkem systemu, kdy zmenou zakona najednou bylo potreba mit VS vzdelani na urcite pozice ve statni sprave. Tisice lidi, kteri danou pozici dlouha leta vykonavali, a nemeli VS diplom byli najednou v situaci, ze bud rychle vystuduji, nebo prijdou o praci. Nikoho nezajimalo, jestli ten clovek umi a zna, ale jen jestli ma VS titul, jako to samo o sobe by bylo samospasou. Proto desitky policistu, politiku a statnich uredniku rychle nasly zpusob jak se k titulu dostat. Pokud se ceni pouze nejaky kus papiru a ne skutecne profesni znalosti, pak se nelze cemu divit.

0 0
možnosti
JH

děteněkam

15. 11. 2009 16:51
Pozdě

Tý vole (citoslovce), tys to měl vzít už místo Vopěnky.

0 0
možnosti
M

makop

15. 11. 2009 16:40
Souhlasím

Dobrý den, taky se mi zdá, že spousta lidí studuje podivné školy a obory, kterým se ani nechce věnovat, jen aby měli toho "bakaláře". Když bude mít každý titul, jaká bude jeho úroveň? Máte pravdu, že v populaci je pouze určité procento lidí, které je schopné vystudovat kvalitní vysokou školu. Ach jo :-/ Každopádně s Vámi ve všem souhlasím, napsal jste to trefně.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

15. 11. 2009 16:37
Průšvih s kupováním odpovědí na přijímačky.

Problém není jenom v právnické fakultě v Plzni.Jste student právnické fakulty UK tak asi velmi dobře znáte případ z vaší fakulty v 90.letech.Případ kdy se prodávaly správné odpovědi k přijímacím zkouškám na právnickou fakultu UK za 150 tisíc korun.Je pozoruhodné,že se tyto případy naprosté amorálnosti koncentrují v oboru,který ač by měl tak zrovna morálními postoji neoplývá.Stav práva v této zemi je skutečně žalostný.A těžko to přičíst na účet někomu jinému než právníkům.A samozřejmě těm,kteří právníky této úrovně pouštějí do světa tedy profesorům na právnických fakultách.Mohl bych jmenovat případ konkursní mafie za účasti soudce(!)Berky(nomen omen)a další případy,kdy ti kteří mají dbát na dodržování pravidel se podílí na jejich porušování.Každý takový případ je ranou do vazu spravedlnosti a ovlivňuje to nejen vážnost právnického stavu,ale i právní povědomí v celé společnosti a přispívá to k pokračující mexikanizaci naší justice.Výmluvy na politiky nejsou na místě!Viz.Kalvoda!

0 0
možnosti
AM

__XXXX___

15. 11. 2009 16:09
Souhlas

R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7102x
56 let, advokát žijící v Praze. Věnuji se především trestnímu právu. Moje stránky najdete zde.