Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

sarumánek

13. 8. 2008 15:38
poměrně hnusná demogogie

Zapálení ideoví bojovníci, především ti za mír, lásku a spravedlnost na celém světě, se často dopouštějí stejného hříchu: zaslepené a nenávistné demagogie. Takže - autor patrně nepostřehl, že k tibetské genocidě došlo před padesáti lety a olympiáda je letos. Operuje historií, aby ospravedlnil své postoje k současné Číně. Je to asi stejně logické, jako kdyby se z ideových důvodů nedíval na současné ruské filmy kvůli řádění Stalina. Současná čínská vláda už dávno žádnou genocidu nepáchá a autorův pokus o  zobrazení současného režimu jako nelidské krutovlády uvedením informace o 6 umučených lidech před deseti lety je poněkud trapná. A proč hovořím o autorově nenávisti? Protože psát o našich sportovcích v uvozovkách, to dělalo Rudé právo u tzv. samozvaných "ochránců lidských práv". Je to vyjádření pohrdání. Stejně jako autorovo očividné pohrdání všemi námi, kdo mají rádi sport, jsou nadšeni sportovními výkony a politiku do toho nepletou stejně jako když jdou do čínské restaurace.

0 0
možnosti
MK

sarumánek

13. 8. 2008 15:48
Re: poměrně hnusná demogogie

Tím samozřejmě neříkám, že v Číně je stejná demokracie a úroveň ochrany lidských práv jako v Evropě či USA. Říkám jen, že v Číně došlo a stále dochází k velmi prudkému vývoji celkem pozitivním směrem a nazývat jejich současnou politiku jako politiku vrahů je hóóódně hloupé. V čínské politice jde nyní především o to zabránit národnostním nepokojům a válkám, a to i za cenu částečného potlačení lidských práv. Tyto menšiny čítají v Číně asi 100 milionů lidí a při prudké demokratizaci se velmi snadno může zopakovat "efekt a la Jugoslávie", pouze v miliardovém provedení, z čehož mě osobně jde mráz po zádech. Patrně nejsem narozdíl od autora tak politicky naivní a nepotřebuji si budovat image velkého bojovníka za lidská práva. To mě zajímalo a tím jsem žil před revolucí a pouze v domácích poměrech. Trochu víc to bolelo...

0 0
možnosti
AT

topič elektrárenský

13. 8. 2008 15:09
Velmi pěkně napsáno,

to by Vám asi na titulní straně MF Dnes neotiskli, zejména s tím pěkným titulkem. Ono nejde jen o Tibet, ale o celkovou situaci v Číně, vládu jedné strany a tím, co to obnáší, cenzurou, polovojenským režimem, prostě se vším, s čím máme i my z minulosti nepěkné zkušenosti. Tato olympiáda mě nijak neoslovila, neviděl jsem ani minutu televizního přenosu a je mi zcela ukradené, kolik a jakých medailí naši i ostatní sportovci získají. Všichni účastníci, sportovci, bafuňáři, politici jen dělají čínským komunistům křoví v jejich potěmkinově vesnici a pomáhají legalizovat jejich režim v očích celého světa. Je to stejné jako v roce 1936 v Berlíně, tam také nechtěli vidět, v jaké atmosféře a pod jakými symboly se hry konají.

0 0
možnosti
C

ctenar1970

13. 8. 2008 15:08
Zavist,zase zavist

Zavist z vas dela malicherne,hloupe ,podle lidi .Nemate odvahu bojkotovat ani olympiadu,ani jejich zbozi.Jste zvaneni zbabelci!

0 0
možnosti
JK

pepin

13. 8. 2008 15:26
Re: Zavist,zase zavist

Jenom by me zajimalo, kolik ty a pan autor toho mate doma Made in China, ze moralizujete. Ve veci Ciny maji maslo na hlave vsichni a radobyopovrzeni je jen dukazem vasi hlouposti. Ja se priznam.. na Menhetnu jsem si koupil sosku SVOBODY vyrobenou v CINE. Made in USA nikde nemeli

Co muze byt symbolictejsi?  :)

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

13. 8. 2008 15:05
Olympiádu zaznamenám jenom ..

když náš sportovec získá medaily.Ale zahájení jsem hltal plnými doušky.čína má minulost jakou má, ale pokud ji nikdo nedá šanci na lepší budoucnost, nedá šanci ona nám..takže tohle je blábol.Rv

0 0
možnosti
AJ

aljav

13. 8. 2008 15:11
Re: Olympiádu zaznamenám jenom ..

nemyslíš že tu šanci na lepší budoucnost má čína púředevším ve vlastních rukách ???

0 0
možnosti
AH

nyny.

13. 8. 2008 15:00
mňo

já nevidím jako masovou vraždu jen Tibet, velký Mao zmasakroval miliony Číňanů a s nimi i jiné menšiny (tedy i tibeťany). Pro mne má lidský život stejnou cenu ať již jde o tibeťana, číňana, žida či kohokli jiného. Je to stejné jako s holokaustem, kdy židé si vpodstatě dělají monopol na utrpení za války, nicméně v plynových komorách nekončili jen oni, takže ani holokaust nevnímám jak jedinou masovou vraždu své éry, ale vyhlazování lidí v táborech obecně vnímám jako masovoui vraždu této éry.

JInak Čína neměla OH vůbec dostat.Sport mne neba, ale na zahájení jsem se podívala a nevidím na tom nic špatného.

0 0
možnosti
JL

tramtadadá

13. 8. 2008 14:51
Nemůžu souhlasit

Chyba byla, že Čína byla vybrána, aby se tam OH pořádaly. To se nemělo stát. Ale stalo se a já se dívám na sport. A je pokrytecké od politiků podporovat obchod s Čínou a pak vykřikovat, že se OH nezúčastní. Ideální by bylo nemít s Čínou nic společného.

0 0
možnosti
LM

lenkami

13. 8. 2008 14:51
Ale pane kolego..

...takhle kazit televizním ovečkám chuť :-/... Výborně napsané, jako vždy, karma.. R^

0 0
možnosti
TL

lycka.tomas

13. 8. 2008 14:48
Užívám si OH

Tibet z popela jako Fénix nevstane, už vůbec ne v dnešní době. A otevřený konflikt Západu s Čínou? Zapomeňte. V historii vznikaly i zanikaly říše, Tibet je jednou z nich. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7102x
56 let, advokát žijící v Praze. Věnuji se především trestnímu právu. Moje stránky najdete zde.