Jan Švarc

Rumunští kočovníci ovládli média

4. 08. 2009 14:10:30
A co kdyby to nebyli rumunští kočovní cikáni? Co kdyby to byli australští domorodci, Apačové nebo eskymáci? I takoví lidé by v obdobné situaci zachovávali své zvyky "primitivního" národa, i takoví lidé by nechápali, proč někomu může vadit, že táboří na břehu rybníka. Vždyť přece, z jejich pohledu, nikomu neubližují...............

foto: Radek Cihla, MF DNES

A ublížila nám ta parta kočovníků skutečně tolik, abychom museli z toho vyrábět takovou reality show? Zajeďte si na jakékoliv odpočívadlo u silnice první třídy a zajděte tam do lesa. Pouze při velkém štěstí se vám nepodaří rozšlápnout jedno ze stovek lejn, pocházejících z útrob ctihodných běloskvoucích a nyní "právem" rozhořčených spoluobčanů. Těch lejn je tam tolik, že by je nevyprodukovala žádná rumunská nájezdnická horda ani za rok.

Každá příjezdová silnice do Prahy, především pokud vede z novodobých satelitních vesniček, je lemována stovkami zavázaných igelitek s odpadky. Není žádným zázrakem každé ráno spatřit vylétnout takovou igelitku z okna luxusního offroadu. Zajisté běloskvoucímu majiteli takovéhoto vozu, případně jeho zelené vdově, je zatěžko zaplatit třista korun za odvoz popelnic. Obsah jedné takové škarpy u silnice vydá zcela jistě víc odpadu, než rumunští kočovníci vyprodukovali za celý svůj pobyt u nás. Není tedy tolik opakovaná "hygiena" jen zástupným problémem?

Ty lidi nelze ani srovnávat s našimi nepřizpůsobivými cikány. Nepřijeli se nám sem zabydlet, nehodlají nám vnucovat své vzorce chování, nepáchají zde žádnou kriminalitu v pravém smyslu toho slova. Jejich uvažování jim pravděpodobně vůbec nedovoluje pochopit, proč někomu může vadit jejich táboření na kraji rybníka, daleko od všech obydlí. Odbudou si to, co podle svých staletých zvyků i podle svého svědomí musí a odjedou zase kočovat někam do Transsylvánských Alp. Zbyde po nich maximálně trochu pár výše zmíněných lejn. Nic, s čím by si příroda nebo pár odsouzenců k obecně prospěšným pracem, obratem neporadilo.

Samozřejmě kočovníci svým, pro ně běžným chováním, porušili právní předpisy. Pochybuji, že nějaký zákon, i když i to je možné, ale nejspíše jen nějaké obecní vyhlášky. Ale nechybí nám trochu tolerance? Jedná se o naprosto vyjímečnou s nejvyšší pravděpodobností neopakovatelnou situaci. Velkorysost a pochopení pro problémy druhých by nám určitě neškodila, zvlášť v situaci, která je pro ty lidi smutná a tragická. Přimhouřit oko nad nezvyklým chováním, nestrkat jim kamery před obličej a nesnažit se je odevšad vyhodit by nebylo znakem slabosti, ale kulturního národa. Kulturního národa, kterým ale nejspíš nejsme. Jsme národem Blesků, Aha, celebrit, skandálů, ale také netolerance a nesnášenlivosti. Jsme pupkem světa.....

Autor: Jan Švarc | karma: 41.64 | přečteno: 8900 ×
Poslední články autora