Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

dino_na_idnes

8. 2. 2009 23:34
Ale tak jo

No, jsem magistr ze školy, na niž jsem mohl být pyšný (a to i v případě, že bych to tehdy dotáhl "jen" na bakaláře), ale když vidím, co se tam dnes najde za typy, zkrátka za dva roky dostanou bakaláře lidi, co by před pěti lety neprošli ani přes přijímačky (které byly loni zrušeny), natož první semestr...

Je to smutné, ale jsem vlastně pro, jen ať má titul úplně každý, nejlépe paušálně, ať se třeba na soukromých školách dá prostě koupit. Protože pak by se mohlo přestat hrát na tituly a člověk by se posuzoval podle toho, co umí a co je schopen se jak rychle doučit (od toho existuje tříměsíční zkušební doba).

Já nastoupil do práce coby neotitulovaný student a dnes, rok po promoci, jsem na personálním stále nenahlásil, že mám titul... A vida, v kariérním ani platovém růstu mi to nebrání, zřejmě proto, že za mnou místo/kromě latinsky popsaného glejtu jsou i zajímavé pracovní výsledky.

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

8. 2. 2009 23:40
Re: Ale tak jo

A až bude na trhu tolik diplomovaných chytráků, že pro ně prostě nebude práce, protože ji budou vykonávat ti schopnější (dobře, to v ideálním světě, v reálném... prostě někdo jiný), nezbude jim než jít řídit a dělat elektrikáře, pokud na to budou mít...

A tady je jádro problému - u manuálních profesí záleží na zručnosti, ano, řemeslník si může přijít na opravdu zajímavé peníze, ale taky pro to musí něco udělat... Kdežto přijít si na průměrný či klidně i nadprůměrný plat v teple v kanceláři... K tomu dnes bohužel často stačí opravdu jen ten papír z nějaké pochybné školy.

0 0
možnosti
P

photoscan

25. 7. 2008 20:35
neni bakalar jako bakalar

Je mi lito lidi, kteri se snazi neco se naucit, ne jen ziskat titul a kteri ctou toto Vase sdeleni. Chcete rici, ze ten, kdo je Bb. je tedy jaksi jiz dopredu hodnocen jako nekdo, kdo je menecennejsi nez ten, kdo nema ani tento titul? Jsou obory, na ktere se musite ucit ctyri roky, nez jste jen bakalarem a nemyslim si, ze by ti lide byli jakymsi odpadem. Je preci hodne hloupych mgr., ing. ...atd., stejne jako je spoustu chytrych bc., DiS.....a spoustu moudrych lidi bez titulu. To ze nekdo vystuduje bakalarsky obor na nektere z fakult napr. UK z nej nedela horsiho cloveka, ale verim, ze tak neni clanek myslen.....

0 0
možnosti

lachtan

25. 7. 2008 22:55
Re: neni bakalar jako bakalar

Není, a nemyslím si, ze by tak vyznel... Jde v něm o klesající kvalitu a stoupající kvantitu.

0 0
možnosti
PK

PK66

25. 7. 2008 16:02
To se podívejme ...

takový odpor k otitulovaným blbům a na druhou stranu sám se o titul snaží ...;-D;-D trochu paradox, ne? ;-D

0 0
možnosti
G

GaryDiver

25. 7. 2008 14:37
Firmy loví tituly, ale ne schopné pracovníky

Myslím, že jste to vystihl v poslední větě. Je to kult vzdělání. Jinak jsem bakalář, takže potrefená husa. Titul v soukromém životě nepoužívám. Jednak to není nic ke chlubení (jenom bakalář :-) a také do toho nikomu nic není. Pracuji v nadnárodní firmě. U českých kolegů mám perfektní přehled o vzdělání, protože na dveřích a vizitkách je to samé Bc., Ing., Ph.D. a podobně. U zahraničních kolegů nevím nic, kromě jejich pozice ve firmě, protože akademické tituly nepoužívají. Ten druhý model je mi rozhodně příjemnější. Z životní zkušenosti mohu říci, že kvalita kolegů se řídí jinými kritérii, než tím, zda ve věku 20ti let měli dostatek trpělivosti a také podporující rodiče, aby ulovili nějaký titul. Nicméně vzdělání je jistě důležité. Až u nás nebude důležitý titul, ale vědomosti a schopnosti, nikdo nebude ztrácet čas na špatných vysokých školách. 

0 0
možnosti
LK

LuKra.eu

25. 7. 2008 14:16
Kvalita vzdělání

Obecně souhlasím s tím, že kvalita vzdělání díky mnoha soukromým VŠ klesla. Na druhou stranu je ale fakt, že v minulosti lidé velmi často splinili přijímací podmínky a nebyli přijaty pro velký zájem uchazečů o obor, tedy i lidé, kteří dle testů samotných škol mají schopnosti danou školu vystudovat, tak nemohli.

Ideální stav je takový, aby mohl studovat každý, kdo studovat chce. Pokud si někdo chce udělat Bc. Ing, Mgr a nevím co ještě, nechť si to udělá, v dnešní době už si nikdo před otitulovanou vizitkou (s prominutím) na prdel nesedne a nikoho tím neohromí, protože pomalu se stává (díky Bohu) pravidlem, že se oceňují schopnosti a ne tituly a vystudovaná VŠ přestává být automaticky vstupenkou do "lepší" společnosti.

Úroveň / stupeň vzdělání se posouvá neustále nahoru (zatímco v minulosti byla maturita důkazem vzdělanosti dnes je to nic) a pokud bude % VŠ vystudovaných vysoké, tak prostě budou zastávat i pozice na které dříve stačil středoškolák (nebo můžou zůstat na pracáku).

0 0
možnosti
TV

hujer svesticky

25. 7. 2008 11:47
S článkem víceméně souhlasím

Tím že je víc vysokoškoláků tak kvalita zákonitě musí klesat. Mě to stačilo jenom na střední škole, kdy jsem dostal do ruky nějakou sbírku matematiky ze čtyřicátých let. V matice se za tu dobu nic nezměnilo a příklady, které tam byly hned po vzorových, jsou dnes označovány v nových učebnicích jako těžké nebo velmi těžké. Nedělám si iluze, že na výšce to nebude jinak.

0 0
možnosti
B

Barni

25. 7. 2008 10:41
...

Větší blábol jsem dlouho nečetl jak ze strany autora tak posléze dementní reakce. Vy co máte červené tituly a nebo čím se to tady chvástáte tak vy ty názory máte nejdementnější. Každá škola má nějakou úroveň. Ať už soukromá nebo státní to je snad jasné, že nebudou všechny stejné. Ta úroveň je dokonce známější i širší veřejností a to se nezmiňuji o lepších firmách aj. subjektech kde samotní vysokoškoláci sedí. Fandím každému kdo na tu školu jde t už na tři roky či víc i když vím, že z nich vypadne zase několik dementů co se budou chlubit červeným diplomem.

0 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

25. 7. 2008 11:02
Re: ...

Zato tvůj příspěvek je plný prudce inteligentních myšlenek ... ;-D;-DRv

0 0
možnosti
LA

lukinoo

25. 7. 2008 10:00
jen bych ještě dodal

Moje přítelkyně dělá dálkově VŠ- soukromou. Ona sama osobě je pilná a sama se vzdělává ( i mimo studijní obor), ale věřte, že to tam probíhá způsobem- zaplatíš školné a nejsi úplný trotl? Zápočet máš...

0 0
možnosti
LA

lukinoo

25. 7. 2008 9:57
No to je mi novina

Já sám mám maturitu a uspěšně se živím na pozici kde dělají i vysokoškoláci. Věřte, že u něktých pochybuji, že vůbec mají základku. Komické je, když Vám přijde e-mail, s podpisem Bc, DiS a nevím co a slečna nebo pán napíše: ukazkovima, nabítku,oběmovou slevu....;-D (tohle přímo cituji, je to dva dny co mi to přišlo) To pak nemá člověk vůbec chuť  s někým takovým jednat.:-©

0 0
možnosti
FG

kdochces

25. 7. 2008 8:48
devalvace vzdělání

Prolít sem diskuzi a přijde mi, že si všichni asi sedí na vedení.  Každý se tu snaží obhajovat svou školu a píše kdejaký blábol, nehledě k obsahu článku, který řeší hlavně to, že  distribuce studijních schopností napříč populací je stejná, jako kdykoliv předtím (jednoduše řečeno nám průměrné IQ nenarostlo ). To celkem jednoznačně implikuje fakt, že VŠ dokončují čím dál blbější absoloventi.  Tím dochází jednoznačně k inflaci úrovně vzdělání, ti schopní dnes musí dál na doktorandy...   Za pár let nebude stačit ani to. Zvyšování počtu VŠ  je jeden z nejpokrytečtějčích jevů dneška a velkých omylů.

0 0
možnosti
PJ

patockajan

25. 7. 2008 9:26
Re: devalvace vzdělání

Hloupost, jako devalvaci to mohou vidět jen lidé, pro které je absolvování vysoké školy otázkou prestiže a nároku na dobré, teplé místečko na slunci. Potkal jsem v životě spoustu lidí bez titulu, kteří mne obohatili svou inteligencí i vzdělaností a naopak jsem potkal dost jedinců s tituly před i za jménem, kteří byli pitomí až běda. A přitom vystudovali dávno před onou současnou "inflací." Prostě si musíme zvyknout na to, že titul není známka ničeho jiného, než toho, že dotyčný vystudoval příslušnou školu a jeho nárok na naši úctu nebo neúctu neplyne z jeho titulů, ale z jeho činů. Což bude jen a jen dobře. Nemysíte?

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7102x
56 let, advokát žijící v Praze. Věnuji se především trestnímu právu. Moje stránky najdete zde.