Jan Švarc

Korupce naruby?

8. 11. 2010 21:41:44
Kolik asi dal pan ministr Bárta úředníkovi, aby mu sebral řidičák? Jinak si takovou hloupost vysvětlit neumím. Nebo onen úředník nezná a nedokáže interpretovat přestupkový zákon? Pochybuji... Spíš je to populismus nejhrubšího zrna, zaměřený na hloupější majoritu společnosti.

www.blesk.cz

Věcem Veřejným klesá popularita. Můžeme diskutovat o tom, proč tomu tak je, můžeme přemýšlet, zda to je dobře, nebo není. Já si teda osobně myslím, z čistě pragmatických důvodů, že tomu dobře není. Byl bych rád, aby koalice splnila vše, co si naplánovala, odborářským trubcům navzdory.

Ale zdá se, že pan ministr začal přemýšlet, jak popularitu své strany u takových hlupáků zase patřičně navýšit. Co takhle si nechat sebrat řidičák? To by bylo něco, popularita u spoluobčanů v zaplivané putice se rázem zvýší. To je ale frajer ten ministr, že nevyužije svého postavení a trest přijme.... Já si ale myslím, že svého postavení využil, aby ten trest dostal...

Za co ale trestat? Stačí si přečíst začátek přestupkového zákona. Dočteme se tam v § 2: "Přestupkem je zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno v tomto nebo jiném zákoně, nejde-li o jiný správní delikt postižitelný podle zvláštních právních předpisů anebo o trestný čin."

Co to znamená? Přestupkem je jednání, které naplňuje formální znaky stanovené v zákoně. Například když na padesátce jedeme šedesát, nebo třeba když místo oficiálně vystavené registrační značky máme její náhražku, kterou jsme si nechali vyrobit sami. Ale stále to nelze označit za přestupek, pokud není splněn i druhý, materiální znak přestupku. To jest, že uvedené jednání je nejen popsáno v zákoně, ale musí zároveň porušovat nebo ohrožovat zájem společnosti. Jinak prostě není a nemůže být přestupkem.

Řekněme si jednoduchý příklad. Na široké silnici, kde je v blízkosti škola, je značka omezující rychlost na 30 km/hod. Pokud tam pojedeme v 8 hodin ráno 50, zajisté se jedná o přestupek. Ale co když tam pojedeme stejných 50 v jednu hodinu v noci a za bukem to bude měřit zákeřný policajt? Přestože jsme porušili tento příkaz, daný dopravní značkou, nebude se jednat o přestupek. Proč? Inu proto, že ta třicítka je tam kvůli dětem jdoucím do a ze školy a ani největší magor nemůže tvrdit, že jakýsi šprt ze druhé třídy kráčí nadšeně do školy v jednu v noci studovat vlastivědné mapy. Nemohl být tedy ani náhodou porušen nebo ohrožen zájem společnosti, který v tomto případě spočívá v ochraně dětí.

Stejně tak je to s páně ministrovou značkou. Pomineme jeho plky o tom, že mu originál značky někde upadl. Kecy.... Masserati prostě má předek auta takový, že na nějakém držáku přidělaná plechová registrační značka by tam vypadala jako pěst na oko. Zvolil tedy to, co majitelé podobných aut dělají běžně a žádný zájem společnosti to ani neporušuje, ba ani neohrožuje. Prostě si za svoje peníze nechal udělat přesnou kopii registrační značky, jen ne na ocelovém plechu, ale na samolepce, kterou nalepil tam, kam to zkrátka na Masserati nalepit lze. Kdyby tam přidělal tu plechovou hrůzu, vypadalo by to nádherné vydesignované auto jako traktor.

Žádný soudný úředník by nikdy takové jednání, které nikoho neohrožuje a nikomu nemůže vadit prostě nemohl označit jako přestupek. A i kdyby to v náhlém záchvatu závisti proti bohatému člověku udělal, bylo by jeho rozhodnutí zrušeno v odvolacím řízení, případně soudem.... Ale pan ministr zavětřil. Nechám si za nic sebrat řidičák, pokorně přijmu trest a popularita poletí do závratných výšin. Ach jo.. Myslel jsem, že nemá takový trapný populismus zapotřebí.

Autor: Jan Švarc | karma: 18.91 | přečteno: 1744 ×
Poslední články autora