Ta cikánka má prostě pravdu....

Ministr Drábek a Dobeš se přijeli podívat do školy...... Zajisté chvályhodná činnost, co myslíte? Na naší slavné iDnes se objevil titulek: "Romka se hádala s ministrem ".  Po přečtení článku jsem zjistil, že jedním z hlavních problémů byla otázka matky dítěte: "Jak získat po škole práci, když zaměstnavatelé hledají pouze lidi z praxe?"

No tak teda soráč, já si myslím, že je úplně jedno, jaké národnosti a barvy pleti je maminka, která tuto otázku vznesla. Ta maminka na rozdíl od soudruha veřejného ministra totiž ví o čem mluví a je úplně jedno, jesti je černá, bílá, červená nebo fialová. Vážený ministr Dobeš jí na tuto jasně položenou otázku odpověděl takto: "Připravujeme zákon, kdy studenti učilišť budou získávat prvotní pracovní zkušenost už během studia." Nezlobte se na mne, ale člověk, co ze sebe vypustí takový bezobsažný kec, je prostě blbec....

Opotil jsem se a mít po ruce ministra Dobeše, pravděpodobně bych se na něm poněkud sadisticky vyřádil. Ministr Dobeš je totiž vůl..... Vůl jak anděl, který nemá sebemenší potuchy o problémech absolventů na pracovním trhu a pravděpodobně o pracovním trhu vůbec. Jeho výše uvedený plk svědčí pouze o tom, že zase máme na postu ministra pitomce, který absolutně neví "o co go".

Mám nevlastní dceru. Holčičku, kterou jsem vychovával od první třídy. Chytrou holčičku, která bohužel není chytrá natolik, aby mohla vystudovat gympl a práva. Tak se holt vyučila. Vyučila se v jednom z oborů gastronomie v jednom z nejlepších hotelů v naší republice. A od té doby se snaží získat práci. Práci ve svém oboru, za mzdu která jí umožní si zaplatit nájem, koupit si jídlo a prostě normálně slušně žít.

Víte o tom, že to prostě nejde? Po více než roční zkušenosti dnes víme, že zaměstnavatel jí buď zaměstná tzv. na zkoušku (ne na den nebo dva, ale na dva měsíce), tj. bez jakékoliv mzdy a poté se s ní rozloučí a "na zkoušku" zaměstná někoho jiného, nebo jí dá minimální mzdu, se kterou se nedá přežít, nebo ji na konci zkušební doby vyhodí, i kdyby byla dobrá jako pán bůh. Majitel(ka) podniku tak po léta provozuje podnik (hospodu, cukrárnu, prodejnu atd.), aniž zaplatí zaměstnancům byť jen korunu. Anebo chce praxi... Ale kde jí má ta holka, sakra, vzít...

Abyste se nemýlili, nejsem a nikdy nebudu příznivec jakýchkoliv levicových myšlenek. Zaměstnávám lidi v naprosto jiném oboru, než o kterém je řeč. Nesouhlasím se současnou politikou, ze zákoníku práce je mi na blití... Ale proboha, ta slečna, která je u mne zaměstnaná, přece nemůže za současnou podobu zákona. Tak prostě když ji potřebuji, tak holt musím ten zákon akceptovat. Můžu prudit, můžu řvát, ale chci aby byla spokojená, chci aby pracovala dobře, chci aby dostala nemocenskou, když bude nemocná. I když budu nadávat...... Ona za to prostě nemůže.

S údivem ale zjišťuji, že jsem ve svém názoru osamocen. Že zaměstnavatelé se chovají vůči svým zaměstnacům tak, jak je popsáno v předchozím odstavci. A ministr Dobeš pak vyplodí na začátku článku zmíněný nesmyslný žvást. Tak se vážení spoluzaměstnavatelé nedivte, že ta tzv. "lůza" pak volí Paroubka.

Článek, na který jsem reagoval, je o cikánech. Ale ta cikánská maminka měla prostě absolutní pravdu. Moje nevlastní holčička má štěstí. Štěstí, že nechcípne hlady, protože já i její matka to nedopustíme. Ale co kdybychom na to neměli?

A přitom by stačilo tak málo.... Stačilo by do zákona zanést, že pokud zaměstnavatel zaměstná absolventa, bude na odvodech na sociální zabezpečení platit jeden rok (dejme tomu) polovinu sazby, co platí za normání zaměstnance. Nesmí být žádná zvýšená ochrana absolventů, aby se zaměstnavatel nebál s nimi pracovní smlouvu udělat. Podobné zvýhodnění by mohl mít zaměstnavatel i pro zaměstnance nad 50 let. Jak jednoduché... Ale ministr Dobeš jen nesmyslně plká a plká a plká...

Fujtajbl, chce se mi blejt, soudruzi .....

 

Autor: Jan Švarc | pondělí 6.9.2010 23:35 | karma článku: 48,41 | přečteno: 42563x
  • Další články autora

Jan Švarc

Jak to bylo s Fayadem

25.3.2016 v 19:15 | Karma: 31,94

Jan Švarc

Korupce naruby?

8.11.2010 v 21:41 | Karma: 19,12

Jan Švarc

Každý blb bakalářem II.

15.11.2009 v 15:55 | Karma: 47,15

Jan Švarc

Sbohem suverenito.......

14.7.2009 v 14:34 | Karma: 45,77

Jan Švarc

Labutí píseň blogů na iDnes

1.7.2009 v 15:32 | Karma: 27,03

Jan Švarc

Hrozí od Paroubka nová totalita?

31.5.2009 v 11:31 | Karma: 37,27

Jan Švarc

Omeleta u Anděla - fotoblog

28.5.2009 v 18:10 | Karma: 31,78

Jan Švarc

Asociální sociální stát

17.3.2009 v 23:23 | Karma: 34,34

Jan Švarc

Exekuce hotovosti a pobírači dávek

7.3.2009 v 11:04 | Karma: 46,18

Jan Švarc

Reguluješ, reguluji, regulujeme...

5.12.2008 v 18:28 | Karma: 29,79
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7102x
56 let, advokát žijící v Praze. Věnuji se především trestnímu právu. Moje stránky najdete zde.